אודות התאבדות
"מה הגורם העיקרי לכאב נפשי? במילה אחת – בדידות. וכאן נמצא הקשר להתאבדות: מי שמנסה להתאבד מרגיש בודד. גם אם הוא מוקף חברים ומשפחה אוהבת, גם אם הוא עטוף בדאגה ובחיבה, החוויה הסובייקטיבית שלו היא של בדידות נוראה וכאב נפשי בלתי נסבל. וכאן נכנסות לפעולה שתי התרופות הטובות ביותר בעולם נגד התאבדות: אהבה ותקווה" (פרופ' יורם יובל, 2018).
התאבדות הינה אחד מגורמי המוות המרכזיים בעולם המערבי. בכל שנה מתים כתוצאה מהתאבדות כמיליון איש ברחבי העולם. למעשה, מבחינה סטטיסטית, בכל 40 שניות מת בעולם אדם בשל התאבדות. נוסף על ההתאבדות, נפוצים מאוד ניסיונות ההתאבדות, כך שבין 20 עד 50 מיליון אנשים מנסים להתאבד.
התאבדות וניסיונות התאבדות בישראל
התאבדות תובעת מחיר כואב של מאות חיים בארץ בכל שנה. בשנים האחרונות היו כ- 350-400 מקרי התאבדות בשנה וכ- 3600 ניסיונות התאבדות. מידע מקיף על סטטיסטיקות לגבי התאבדות וניסיונות התאבדות בישראל ניתן למצוא כאן.
מהם הגורמים?
מספר רב של גורמים מורכבים הקשורים זה בזה מובילים להתנהגות אובדנית. גורמי סיכון מרכזיים כוללים שימוש באלכוהול ובסמים, היסטוריה של התעללות פיזית או ניצול מיני בילדות ובידוד חברתי. הפרעות נפשיות, כמו דיכאון, שימוש באלכוהול ובסמים, משחקים תפקיד מרכזי במקרים רבים של התאבדויות. גם מחלות פיזיות, במיוחד אלו הכרוכות בחוויה של כאב או במגבלה, מגבירות את הסיכון להתאבדות. בנוסף, גישה לאמצעי הרג (כמו אקדח או תרופות) מהווה בעצמה גורם סיכון והן גורם חשוב הקובע האם מעשה ההתאבדות עלול להסתיים במוות. ניסיון אובדני קודם הוא מנבא משמעותי להתנהגות אובדנית קטלנית עוקבת, במיוחד במשך ששת החודשים לאחר הניסיון הראשון. גם משתנים אחרים כגון עוני, אבטלה, אובדן אדם אהוב ועוד ידועים כולם כגורמי סיכון המשפיעים על אנשים הפגיעים ומועדים במיוחד לפגיעה עצמית.
סימני אזהרה חשובים להתאבדות
ניתן למנות מספר מאפיינים אשר שילובם מהווה סימן אזהרה משמעותי לאובדנות אצל הפרט:
- עיסוק בנושא המוות, דיבור על התאבדות, על המוות ועל כך שאין סיבה לחיות
- הימנעות ממפגש עם חברים או השתתפות בפעילויות חברתית
- חוויות של אובדן, במיוחד אובדן של יחסים, או איום מאובדן משמעותי קרב
- שינויים דרסטיים בהתנהגות, שינוי בדפוסי שינה, תיאבון או משקל
- איבוד עניין בתחביבים, בעבודה בבית הספר וכו'
- נתינת דברים מיוחדים או יקרים לאנשים קרובים
- היסטוריה של ניסיונות אובדניים בעבר
- לקיחת סיכונים מיותרים, פזיזות ואימפולסיביות, ותחושות של חוסר שליטה
- איבוד עניין בהופעה חיצונית
- שתייה מופרזת של אלכוהול או צריכת סמים מוגברת
- ביטוי של חוסר תקווה
- אובדן אנרגיה כללי, וירידה ביכולת התפקוד
- התרחקות ממוקדי עזרה אפשריים וסירוב לקבל סיוע
מתוך:
אובדנות בישראל, התאבדויות 1981-2013, נסיונות התאבדות 2004-2014, משרד הבריאות , ירושלים אדר ב' תשע"ו, מרץ 2016